Biz7
dezvoltarea personală
Prima pagină » Informativ » Cum te ajută lectura în dezvoltarea personală

Cum te ajută lectura în dezvoltarea personală

Este deja un aspect cunoscut faptul că lectura aduce numeroase beneficii. Nu este doar o activitate statică, ci te implică până la cel mai înalt nivel. În ceea ce ţine de dezvoltare personală ai toate şansele să te cunoşti, să te descoperi şi să înveţi mai multe despre tine prin lecturi specifice. Ba mai mult decât atât, ţinând cont de importanţa cititului şi de beneficiul acestui lucru, descoperi noi orizonturi din viaţa ta.

Dezvoltarea de sine şi autoeducaţia

Aproape că toată viaţa învăţăm, sau cel puţin ar trebui să facem asta. Prin diferitele ipostaze prin care trecem ajungem să cunoaştem lumea altfel. Dar, se pare că important este nu doar ce ni se întâmplă, ci modul în care ştim să reacţionăm la acestea. Aşadar, o formă de autoeducare o întâlnim în fiecare zi, prin provocările pe care le avem de parcurs. Şi asta poate contribui la dezvoltarea personală.

Mai mult decât a dobândi o anumită experienţă de viaţă, cititul îţi poate aduce şi el o mare influenţă. Când vine vorba de dezvoltarea personală, există o nişă a acestor tipologii de cărţi. Iată şi câteva din cele mai importante beneficii ale unei activităţi de acest gen:

  • Să citeşti cărţi de dezvoltare persoanală te ajută să controlezi mai bine stresul. Este deja dovedit faptul că lectura în sine te relaxează. Dacă mai pui la socoteală şi faptul că o lectură specifică, pe o anumită temă, te influenţează în viaţa reală, ai toate şansele să îţi rearanjezi priorităţile şi să reduci stresul. Ori cel puţin să ştii să îl controlezi și să înveţi să nu îl laşi să te domine.
  • Ajută la construirea personalităţii. De fapt, prin citit poate că te redescoperi aşa cum eşti. Doar că, niciodată nu îţi este mai clar când citeşti negru pe alb acele rânduri ce parcă te descriu. Ai cuvintele potrivite pentru tine şi prin asta înţelegi totul cu mult mai bine.
  • Stimulezi creierul şi implicit memoria, iar când vine vorba de dezvoltare personală, aceste aspecte contează cu siguranță. S-a dovedit ştiinţific că lectura poate ajuta creierul, reducând cu până la 20 de procente deteriorarea vieţii cognitive.
  • Dezvoltarea gândirii analitice este, de asemenea, parte a a listei de beneficii. Este ca şi când ţi-ai face o radiografie proprie, ai gândi despre tine la modul detaşat şi impersonal. Nu este atât de simplu pe cât pare, mai ales dacă nu îţi dai seama în primul rând cu ce te-ar putea ajuta asta.

Desigur, există cu mult mai multe motive pentru care merită să citeşti cărţi de dezvoltare personală. Au devenit din ce în ce mai căutate în ultimii ani. Ca o conştientizare a sinelui, că are nevoie să cunoască şi alte orizonturi, ai putea considera astfel de cărţi că fiind cele ce îţi dictează calea spre autoeducaţie. De fapt totul porneşte de la tine, de la modul în care ştii să reacţionezi la ce ţi se întâmplă. Asta duce la alegeri, reacţii şi cuvinte ce îţi pot influenţa viaţă. Iată aşadar, cât de important este să cunoaştem, mai întâi prin cărţi, aspecte legate de dezvoltarea noastră, în fiecare etapă a vieţii.

Adauga comentariu

Conecteaza-te cu Biz7.ro